Cuttlefish

Modern dansföreställning där människa möter materialDansare och skulpturala kostymer på scen

Utan ansiktet och kroppen som vi känner den, hur kan vi skapa personligheter och uttrycka oss? Med hjälp av dans, material, ljud och ljus skapas det i verket Cuttlefish rum för åskådaren att vara kreativ i sin upplevelse. Det är en dansföreställning där skulpturala gestalter får sitt uttryck genom fysiska kvaliteter och kostym.

Cuttlefish är ett blötdjur besläktat med bläckfisken som kommunicerar primärt med kroppen. Den har förmågan att markant skifta färg, textur, tempo och kroppsform. Genom att skapa en rörlig strobliknande ljusshow hypnotiserar den sina byten. Den är också unik i sin förmåga att förflytta sig i alla riktningar.


Nicole Neidert, koreograf, säger om föreställningen:

”Cuttlefish rör sig genom konsistenser, kroppar och tillstånd där dansarna verkar i symbios med olika Skulpturala kostymer på scenmaterial. Förutsättningar för rörelse förändras och idéer om kropp sätts ur spel. Känslostormar och fantomupplevelser formar ett gränsland mellan verklighet och fiktion som utmanar oss att se förbi vårt första intryck.

Arbetet med Cuttlefish grundar sig i människans relation till material och kropp. Jag vill gå långt ifrån hur vi är vana vid att se en kropp och en stor del av arbetet har varit att skapa nya gestalter tillsammans med kostymör och dansare. Mötet mellan människa och material har genererat säregna uttryck vad gäller rörelse och form. Under processen har förmågan och motståndet till anpassning skapat starka känslor. Flera sinnen har begränsats eller tagits bort och nya egenskaper fått träda fram.

Genom att ersätta kroppen vi är vana att se, med något annat, försvinner risken att ha fördomar eller förväntningar. I ett försök att radera sökandet efter logik vill jag trigga kreativitet och empati hos åskådaren. Tre dansare på scenVerket formas efter sin betraktares upplevelse.”

Cuttlefish är en samproduktion med Rum för Dans och med stöd av Kulturbryggan, Konstnärsnämnden och Riks Unga Lab.


SPELDATUM KALMAR

Torsdag 12 april kl. 19.00 – Energihallen, Stagneliusgatan 33
Fredag 13 april kl.
19.00 – Energihallen, Stagneliusgatan 33


TURNÉ

Byteatern ingår i nätverket Danssamverkan Sydsverige gör gemensam turné för Cuttlefish.

Måndag 16 april – Konserthusteatern, Karlskrona
O
nsdag 18 april – Regionteatern, Växjö
T
orsdag 19 april – Kulturhuset Spira, Jönköping
Onsdag 25 aprilSkånes Dansteater, Malmö
Torsdag 26 aprilSkånes Dansteater, Malmö


Nicole Neidert är frilansande koreograf och dansare utbildad vid Balettakademien i Stockholm. Hon har tidigare skapat verket BASTANS och en ny tappning av Nötknäpparen tillsammans med malmö Symfoniorkester. Som dansare har hon arbetat med bland andra Regionteater Väst, Art of Spectra och Anna Källblad.

Linnea Bågander, kostymör för Cuttlefish, har arbetat med kostym och scenografi för film och dans sedan 2012.  Nu är hon doktorand i modedesign vid Textilhögskolan i Borås. Som fokus för doktorand-studierna undersöker hon kläder som koreografi och kläder som komplement till kroppens rörelsekvalitéer. Hon gör också kostym och scenografi till scenkonst.


Koreograf: Nicole Neidert Dansare: Viktoria Andersson, Anton Borgström och Linn Ragnarsson Kostym: Linnea Bågander Scenografi: Nicole Neidert och Linnea Bågander Ljuddesign: Elize Arvefjord Tube: Yoann Durant Ljusdesign: Ulrich Ruchlinski Konstnärlig rådgivare: Linda Adami, Hanna Jansson Art Director: Joakim Envik Karlsson Föreställningsfoto: Joakim Envik Karlsson Tack till: Anna-Karin Domfors, Frida Tiger och Marita Neidert


TRAILER


          Riks Unga Lab | Danssamverkan Sydsverige