Kultur och omsorg

Projekt för äldreomsorgen hösten 2017

Nöjesparken

Foto: Peder Nabo

Nöjesparken tar publiken med tillbaka till tiden då tv:n ännu inte blivit allas bäste vän. En tid långt före internet och smartphones. Den tid då folkparken var den viktigaste kulturplatsen för de allra flesta.

Med utgångspunkt i en flerstegsmodell presenterar Byteatern ett projekt för äldreomsorgen. I största korthet innebär projektet en föreställningsserie av sammanlagt fyra besök på varje boende: ett förberedande med personalen och därefter tre för de boende. Inom serien är temat Folkets Park gemensamt medan formerna, tilltalet och uttrycken varierar. Målet att underhålla, engagera och stimulera de boende genom musik, bilder och berättelser, men även genom sinnesmässiga upplevelser som lukter och smaker.

Första besöket för de boende syftar till att väcka minnen till liv genom berättelser om folkparkerna och dess enskilda profiler och artister.
Vid andra besöket får folkparksmiljön mera konturer: föremål, lukter och smaker, ljud och musik är huvudingredienser. Några av de gestalter som skymtat under första besöket återuppstår, kanske involveras publiken i någon av folkparkernas typiska attraktioner såsom chokladhjul eller allsång.
Vid tredje och sista besöket är det fest i folkparken. Spelsalen skrudas till parkfest med enkla medel. Från scenen bjuds underhållning med både storstjärnor och lokal talangtävling, lotterierna håller öppet liksom dansbanan med sina kulörta lyktor. Ensemblen utgör både orkester och artister samt leder publiken genom festen. Mot slutet kan till och med allmän dans uppstå.

Välkomna till en föreställning som tar sin utgångspunkt i tanken om kontinuitet, engagemang och varaktighet!


Ladda ner en fullständig projektbeskrivning av Nöjesparken


TILLVÄGAGÅNGSSÄTT: Ett inledande besök med personalen, därefter tre besök hos de boende med cirka 1-2 veckors mellanrum.
LÄNGD: Varje besök tar ca 1 timme.
LOKAL: 3x6m fri yta samt takhöjd på 2,4m. Vid första besöket med personalen kollar vi er lokal. Allra viktigast är att er publik ryms i lokalen och att de ser och hör bra. Ni använder era egna sittplatser och ser till så att rullstolar ryms.
EL: Två jordade vägguttag om 10 Ampere vardera.
MÖRKLÄGGNING: Önskvärt men inget krav.
TILLGÅNG TILL LOKAL: 1 timme innan start (gäller ej vid personalbesöket).
MEDVERKANDE: Martin Ellborg, Anna Lahmer och Peder Nabo
REGI: Harald Leander

INFORMATION OCH BOKNING:

Andreas Bernthsson
andreas@byteatern.se
0480-43 44 48


 

 

Nöjesparken arrangeras i samarbete med Sensus.