Near

  • 27 oktober 2019.
  • Vuxna.
  • Längd: 60 minuter.
  • Pris: 100-275 kronor.
  • Kalmarsalen

I NEAR träffas tolv dansare i en stuga, vid ett träsk, i ett ingenmansland mellan natur och civilisation. Tillsammans ger de liv till en djärv dröm, blandar genrer av musikkonsert och surrealistisk berättelsebalett i en filmisk teatermiljö.

NEAR är fullständig upplysning och 100% ärlig, men aldrig bekant, intim men aldrig bekväm.

För första gången arbetar koreografen Eleanor Bauer med Jonatan Leandoer/Yung Lean och Cullberg. Tillsammans skapar de en danskonsert, en gemensam fantasivärld. En stark relation till skrivandet ligger för båda artisterna i centrum för deras respektive konstnärliga verksamhet, och poesin har blivit den gemensamma utgångspunkten för deras samarbete.

Bauer kommer ursprungligen från USA, och är doktorand i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola. Jonatan Leandoer Håstad/Yung Lean har skapat musiken i samarbete med ambientmultiinstrumentalisten och videokonstnären Frederik Valentin. Cullbergs dansare skapar tillsammans en tillfällig autonom zon där de navigerar genom improvisation och koreografi i ett musikaliskt och poetiskt strukturerat universum. Samarbetet drivs av sköra former och stark magi och blir ett gripande och uppriktigt utforskande av vad som krävs för att vara vaken i världen, i en kropp, med andra.

Near

Om föreställningen

Upphovspersoner/ Konstnärligt team:
Koncept: Eleanor Bauer and Jonatan Leandoer Håstad/Yung Lean
Regi: Eleanor Bauer
Koreografi: Eleanor Bauer tillsammans med dansarna i Cullbergbaletten
Musik: Jonatan Leandoer Håstad/Yung Lean i samarbete med Frederik Valentin
Scenografi: Josefin Hinders
Ljusdesign: Jonatan Winbo
Kostymdesign: Pontus Pettersson
Repetitionsledare: Lisa Drake
Foto: Urban Jörén

Medverkande: 12 dansare i Cullbergbaletten. Jonatan Leandoer Håstad medverkar inte på scenen.
Premiär: 2018-08-10, Göteborg, Way Out West Festival

”Likt koreografer som Meg Stuart skapar Bauer episkt monumentala bilder, som dansarna rör sig mot, förföriskt, långsamt och oanat. Dessa bilder med skiftande blickar och gester och med Yung Leans ledsamma sånger talar i sin stumhet till samtidens oförmåga att röra sig. Men ändå, ibland, när alla kroppar blir en kropp, rör de sig tillsammans, pekar på fickor av ljus och hopp. Ytterligare ett bevis på att Cullbergbalettens fantastiska dansare är som bäst i djärva samarbeten.”

Dagens Nyheter

” De förkroppsligar nutida, typiska känslor av ambivalens, att vilja ha det du inte kan få.”

Göteborgs-Posten

NEAR vann Nöjesguidens Stockholmspris 2018 för bästa scenföreställning

Motivering: ”Konceptet ’danskonsert’ fick ett varmt mottagande när Yung Lean gick ihop med koreografen Eleanor Bauer och skapade Near. Den ikoniska, ledsna musiken tillsammans med dansarna från Cullbergbaletten bjuder in till en surrealistisk och oemotståndlig drömvärld.”

Tyvärr kommer inte Yung Lean medverka på scen men hans musik i samarbete med Frederik Valentin som spelas i föreställningen.