• 20 februari: Öppnande av festival Avantgarde 101!

”La Diva de l’Empire” – Carolina, Kiki och Alexandra öppnar festivalen.
Var med och vinn ett konstverk!
Johan HjärtstrandGalleri 28 berättar om konstutlottningen och den kommande temautställningen. För att kunna vara med i utlottningen behöver man besöka utställningen på Galleri 28 och lämna in en kort beskrivning på verk no 3.
Öppnings-akt för festivalen: Shapes of Sounds är en audiovisuell duo bestående av tecknaren Jenny Soep och musikern Alexandra Nilsson. De improviserar tillsammans fram ljud och bild i stunden genom att använda akustiska instrument och live-elektronik och genom projicerat digitalt tecknande/målande.

• 21 februari Temautställningen ”1920” på Galleri 28.

Johan Hjärtstrand berättar om Galleri 28 och visar runt i utställningen. Den virtuella visningen kan åtnjutas med musik av stråkkvartett ur Camerata Nordica.
Galleriet 28 öppettider: kl. 11 – 15 tisdag – lördag.

• 22 februari: Föreläsning om Svenska Baletten.

Erik Mattsson från Dansmuseet berättar om Svenska Baletten och Dansmuseets historia med exempel och bilder. Efter föreläsningen finns möjlighet till frågestund och samtal.

•23 februari: Dansen i århundrandets tid.

Dansuppförande till Tombeau de Couperin av Maurice Ravel framfört av Matilda Larsson och stråkkvartett ur Camerata Nordica
Balettkroki – finns möjlighet till onlinemedverkan
Den 23 – 24 februari: erbjuds krokikurs med Johan Hjärtstrand kl. 16-18. Max 6 personer.
Anmälan sker via Timecenter.se/galleri28. Pris 300 kr, för deltagare under 18 år gratis.

•24 februari: Balettklass med Pirjo Blomkvist.

Pirjo Blomkvist, tidigare ballerina på Kungliga Operan delar med sig av sina erfarenheter. Pianist Attila Horvath.

•25 februari: ”Mode, konst och egna leotards!”

Konst – och modevetare Madelene Gunnarsson, gästar och berättar om förhållandet mellan mode och konst ur ett historiskt perspektiv. Skapa din egen Svenska Baletten kostym! Här får vi tips på hur man, på ett enkelt sätt, kan skapa sin egen kostym.

•26 februari: Musikens utveckling och inspiration – då och nu.

Med fokus på kompositörerna som ingick i Les Six. Av Camerata Nordicas konstnärliga ledare Zéphyrin Rey-Bellet får vi veta mer om kompositörerna som skrev musiken till Svenska Balettens uppsättningar. Detta avsnitt är tillägnad den musik som kom att prägla början av 1900-talet och dess utveckling.

Vi får även möta nutida tonsättaren Hans Gurstad-Nilsson som berättar om hans pågående kompositioner inspirerad av konstnären GAN. Extrakt ur verket framförs. Erik Wickström medverkar på piano.

•27 februari: Grand finale  - pas de relache!

Vi summerar veckan som gått och kikar närmare på ett allkonstverk som har skapats enbart för festivalens ära. Carolina Jonsson berättar om sina verk.
Johan Hjärtstrand delger vem som har vunnit utlottningen av konstverket.
Relache – Svenska Balettens sista uppsättning synas och analyseras.
Uruppförande av dansföreställning med Alexandra Svensson och Simon Rydén till Jack in the Box av Erik Satie framfört av stråkkvartett med musiker ur Camerata Nordica. Dansarnas kostymer är tillverkade av Byteatern Kalmar Länsteaters Pernilla Lindfors och Petra Pettersson.

Festivalen är ett samarbete mellan Länsmusiken, Byteatern Kalmar Länsteater, Camerata Nordica, Galleri 28, Carolina Jonsson med projektstöd av Kalmar kommun.

Samtliga avsnitt kan ses på webben hela året.