#byteatern_dans

Följ våra dansgästspel och dansfrämjande uppdrag på instagram.

Vi stärker dansen som konstform

Kristina Flygare
Kontakta mig om dans

Kristina Flygare,
dansutvecklare
0480-434465
kristina@byteatern.se

Dansbild

Dansutvecklaren har det regionala uppdraget att driva den strategiska dansfrämjande verksamheten i Region Kalmar län. Dansutvecklaren har på uppdrag av Region Kalmar län sin plats på Byteatern Kalmar Länsteater.

Dansutvecklarens grunduppdrag är att stärka dansen som konstform med barn och unga som prioriterad målgrupp. I det främjande uppdraget ingår att utveckla och tillämpa strategiska arbetsmetoder såsom att samordna nätverk, bistå med kompetens kring dans, skapa mötesplatser för dans och stimulera publikutveckling.

Byteatern Kalmar Länsteaters nya scenkonsthus har ett dansanpassat golv och tar regelbundet emot både svenska och internationella dansgästspel.

Kotakta gärna Kristina Flygare om du vill arrangera dans, ha tips och råd angående föreställningar. Vi har utlåning av dansmatta och ett nätverk av danspedagoger.

PROJEKT OCH NYHETER

-> Den 15 februari inleds ett treårigt dansresidens med föreställningen Astrid – LIfe is not as rotten as it seems på Tullportsteatern i Vimmerby. Innan föreställningen blir det panelsamtal med två av residensets tre koreografer Lotta Gahrton och Eva Pernbrandt Magnusson. Hur kan vi se på dans är en av frågorna som ställs. Vi bjuder på kaffe/saft och kaka. Välkommen! 

Dans för hälsa Kalmar

Dans som insats för att stärka psykiskt välbefinnande.
Dans för Hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga som nu används över hela landet. 

Här finns mer information om Dans för Hälsa för dig som är ungdom.

Här finns anmälningsformulär som fylls i av dig som arbetar med ungdomshälsa.

Skapa Dans 2022 är nu avgjord.

Årets vinnare i kategori 18-22 år

Vinnaren i ålderskategorin 18-22 år blev Saga Tallude från Norrbotten. Juryns motivering: En unik och uttrycksfull koreografi full av starka kontraster. Ett genuint och moget berättande med en mångsidig teknisk förmåga. Trots att allt var välplanerat och noggrant koreograferat så kändes rörelserna naturliga och intuitiva. Det här var rockigt, lekfullt och sensuellt. 

https://www.facebook.com/skapadansriksfinal/

Lördag 17 September 2022
på Byteatern Kalmar Länsteater

Skapa Dans är en koreografitävling för unga dansare mellan 14 – 22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra ett eget dansskapande hos amatörer samt visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

 

Varje tävlande deltar först i sin regionala deltävling av Skapa Dans. Vinnaren från varje deltävling får därefter resa till riksfinalen och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Riksfinalen går årligen av stapeln under skolornas höstlov.

Alla deltagare blir bedömda av en jury som består av minst tre danspersonligheter. De bedömer varje koreografiskt stycke utifrån gemensamma bedömningskriterier.

Kort om reglerna:

Den tävlande ska vara mellan 14 – 22 år.
Den tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till det län/region den tävlar i.
Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
Max 6 deltagare/grupp.
Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
Alla dansstilar är välkomna.

Juryn bedömer:
1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet
2. Kommunikation och utstrålning
3. Originalitet och personlig tolkning
4. Sceniskt helhetsintryck

Skapa Dans är mer än en tävling, det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse. Kringaktiviteter som dans-workshops kopplas även till respektive tävlingstillfälle och skapar än mer känslan av gemenskap och utbyte deltagarna emellan.

SISTA ANMÄLNINGSDAG 4 SEPTEMBER

anmäl dig genom att skicka ett mail till:
kristina@byteatern.se

 – en dansföreställning på Smalspåret
Gabriella Engdahl, kommunkoreograf i Västerviks kommun 2022-2023,har skapat en modern dansföreställning på Smalspåret, Smalspårsjärnvägen Hultsfred-Västervik, Tjustbygdens Järnvägsförening. Tåget körde tur och retur till Västervik-Verkebäck och passagerarna fick uppleva en dansföreställning på räls.

Dansföreställningen utforskar begreppet tid och så här säger Gabriella Engdahl själv om projektet:
Jag vill utforska ögonblicket och hur vi förhåller oss till tid. Tåg, för mig, är en plats att slappna av och reflektera på. Likt livet har resan en början och ett slut. Likt livet är tiden däremellan svårdefinierad. Ibland flyger den förbi som landskapet utanför, ibland står den i känslan helt stilla. Hur förhåller vi oss till tid och till att inte förstå den?

@vastervik_kommunkoreograf

@smalsparsjarnvagenhar

Danssamverkan Sydsverige

Byteatern Kalmar Länsteater ingår i Danssamverkan Sydsverige som är ett regionöverskridande projekt för att stärka dansen i södra Sverige.

Logotyp för Dansnät Sverige

Dansnät Sverige

Byteatern Kalmar Länsteater är mottagarscen för Dansnät Sverige som är ett nationellt nätverk för den samtida danskonsten och dess publik.