Vi stärker dansen som konstform

Kristina Flygare, dansutvecklare
0480-434465
kristina@byteatern.se

Dansutvecklaren har det regionala uppdraget att driva den strategiska dansfrämjande verksamheten i Region Kalmar län.
Dansutvecklaren har på uppdrag av Region Kalmar län sin plats på Byteatern Kalmar Länsteater.
Dansutvecklarens grunduppdrag är att stärka dansen som konstform med barn och unga som prioriterad målgrupp. I det främjande uppdraget ingår att utveckla och tillämpa strategiska arbetsmetoder såsom att samordna nätverk, bistå med kompetens kring dans, skapa mötesplatser för dans och stimulera publikutveckling.
Byteatern Kalmar Länsteaters nya scenkonsthus har ett dansanpassat golv och tar regelbundet emot både svenska och internationella dansgästspel.
Kotakta gärna Kristina Flygare om du vill arrangera dans, ha tips och råd angående föreställningar. Vi har dansmatta som du kan låna och ett nätverk av danspedagoger.
PROJEKT OCH NYHETER
Dansresidens för mer dans till barn och unga!
-> Hör av dig för bokningar av skol och familjeföreställningar som vi i och med det här projektet kan subventionera.
BOKA DANSFÖRESTÄLLNING FÖR SKOLA
Kontakta kristina@byteatern.se för bokning.
Mål med projektet
Dans till fler
Att nå ut med kvalitativ danskonst till många fler boende i Region Kalmar.
För levande kulturarv
Vi vill främja och levandegöra vår regions kulturarv genom att låta tre
koreografer undersöka en kulturhistorisk plats av eget val och ge den
ett danskonstnärligt uttryck.
Möten för förnyelse
Vi vill genom att skapa möten mellan våra lokala konstnärer,
nationella och internationella aktörer främja konstnärlig förnyelse och utveckling.
Skapa kontakter
Vi vill genom att arbeta med de medverkande koreograferna och ta del av
deras erfarenheter bli bättre på att nå barn och unga via skolor och
förskolor, samt skapa en infrastruktur för att nå den äldre målgruppen
och de med funktionsvariationer.
Inspiration åt danselever
Vi vill skapa ytterligare möjligheter för våra elever som går på
dansutbildningar att får träffa professionella danskonstnärer,
så att de kan inspireras och utvecklas.
DANSRESIDENSETS KOREOGRAFER
2023
2023 är Lotta Gahrton i fokus. Hon har en stor repertoar för barn- och ungdomspubliken och lång erfarenhet, via sin verksamhet i Tensta och som tidigare Konstnärlig ledare för Gottsunda Dans och Teater.
Lotta har arbetat med både publikutveckling och arbete med delaktighet.
Hittills har vi visat Ragnar, Kämpingebacken 3 för lågstadie-grupper i Mörbylånga samt Astrid – Life is not as rotten as it seems, om Astrid Lindgrens liv och verk, för danselever, skolelever och allmänpublik i Vimmerby.
Gläntan, en föreställning om att söka sig ut ur beroende och som är baserad i tolvstegsmetoden planeras i Kalmar på Byteatern vecka 43. Silkespiloter, som är en föreställning för de små barnen där workshopen vävs ihop med föreställningen, är möjlig att boka under hösten.
Tvätterskorna är en nyproduktion Lotta planerar i Klapphuset på Kattrumpan i Kalmar, för både skolor och vuxenpublik.


2024
2024 intar Ingrid Olterman rollen som regionkoreograf och det planeras för nyproduktion och gästspel.
Ingrid Olterman Dans har presenterat scenkonst och genomfört kreativa projekt för barn och vuxna sedan 1999. Gruppen är baserad i Stockholm, men är verksam i hela landet och runt om i världen.
Ingrid Olterman dans spelar föreställningar på förskola, grundskola och anpassad skola, på teatrar, konsthallar och utomhus. Projekten genomförs i nära samarbete med konstnärer från flera konstformer, såsom musik, film, litteratur och slöjdhantverk.
2025
Eva Perbrand Magnusson har under många år arbetat med community-dans, med dansare i olika åldrar, amatörer och professionella blandat.
Eva arbetar ofta utifrån temat folktro och har de senaste åren framfört verk på Öland om Fåglar i folktro, medicinsk folktro samt ett verk utifrån Anna Rydstedts diktsamling Bannlyst prästinna. De senaste somrarna på Öland har Eva presenterat sina verk utomhus på inspirerande paltser såsom på Alvaret, Ismanstorps borg och till sommaren 2023 planeras föreställningen Häxan från Algutsrum på Himmelsberga museum. I hennes föreställningar är det oftast musiker med och spelar live. Utöver rollen som koreograf arbetar Eva även som pedagog och dansterapeut.


Nätverksträff med Dans För Hälsa Kalmar
Dans För Hälsa Kalmar bjuder in yrkesverksamma som arbetar med ungdomars hälsa att delta i en nätverksträff med syfte att inleda en ny rekryteringsprocess inför höstterminen 2023. Träffen fokuserar på samverkan, erfarenhetsutbyte och visioner, och syftar till att skapa nya kontakter och samarbeten.
Under nätverksträffen kommer deltagarna att ha möjlighet att lära av varandra, diskutera utmaningar och möjligheter inom Dans För Hälsa, samt skapa nya kontakter och samarbeten. En praktisk workshop kommer också att hållas där deltagarna får prova på ett danspass.
Frågor som kommer att behandlas under nätverksträffen är följande:
• Hur vi arbetar med Dans För Hälsa i Kalmar
• Vad som är bra att tänka på
• Hur man samverkar på bästa sätt för att främja hälsa och välbefinnande bland ungdomar
Tid: Torsdag 25 maj 2023 kl 16.30-18.30 eller
Onsdag 30 augusti 2023 kl 16.30-18.30
Plats: Byteatern Kalmar Länsteater, Barlastgatan 8, 39231 Kalmar
Anmälan: Senast den 23 maj 2023 till dansforhalsakalmar@gmail.com. OBS! Ange vilken dag du vill komma i din anmälan. Begränsat antal platser.
Tack för ditt engagemang i att främja hälsa och välbefinnande bland ungdomar. Vi ser fram emot att träffa dig på nätverksträffen!
Anmäl dig till Skapa Dans 2023
Lördag 30 September 2023 på Byteatern Kalmar Länsteater
Max tio tävlingsbidrag. Först till kvarn.

Skapa Dans är en koreografitävling för unga dansare mellan 14 – 22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra ett eget dansskapande hos amatörer samt visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.
Varje tävlande deltar först i sin regionala deltävling av Skapa Dans. Vinnaren från varje deltävling får därefter resa till riksfinalen och tävla tillsammans med övriga vinnare från hela landet. Riksfinalen går årligen av stapeln under skolornas höstlov.
Alla deltagare blir bedömda av en jury som består av minst tre danspersonligheter. De bedömer varje koreografiskt stycke utifrån gemensamma bedömningskriterier.
Kort om reglerna:
Den tävlande ska vara mellan 14 – 22 år.
Den tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till det län/region den tävlar i.
Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
Max 6 deltagare/grupp.
Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
Alla dansstilar är välkomna.
Juryn bedömer:
1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet
2. Kommunikation och utstrålning
3. Originalitet och personlig tolkning
4. Sceniskt helhetsintryck
Skapa Dans är mer än en tävling, det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse. Kringaktiviteter som dans-workshops kopplas även till respektive tävlingstillfälle och skapar än mer känslan av gemenskap och utbyte deltagarna emellan.
Vi tar emot max tio tävlingsbidrag. Först till kvarn med din anmälan.
KOKO kommunkoreograf var ett ettårigt konstprojekt 2022-2023 där dansaren och koreografen Gabriella Engdahl spred dansglädje till västervikarna. Ett särskilt fokus låg på att ge kommunens unga tillgång till dans på ett nytt sätt. Vi tackar alla som gjorde detta möjligt.
Danssamverkan Sydsverige
Byteatern Kalmar Länsteater ingår i Danssamverkan Sydsverige som är ett regionöverskridande projekt för att stärka dansen i södra Sverige.

Dansnät Sverige
Byteatern Kalmar Länsteater är mottagarscen för Dansnät Sverige som är ett nationellt nätverk för den samtida danskonsten och dess publik.