#byteaterndanskjävlar

Följ arbetet med föreställningen på Instagram.

DANSKJÄVLAR

EN MUSIKAL AV ALEXANDER ÖBERG OCH ERIK NORBERG

I de småländska skogarna har ett danskt gröna vågen-kollektiv tagit form. När Sanna, 14 år, och hennes mamma Gunvor från Kalmar söker en fristad från en våldsam far och make vill Sanna vända i dörren. Hon avskyr ledaren Prebens nakna indianskola, de vuxnas haschrökande och de smutsiga kläderna som hämtas på soptippen.
Sanna vill leva ett vanligt, normalt liv så hon ringer kommunen och begär att få byta till en riktig skola. Men inspektören beslutar att inte bara Sanna utan alla kollektivets barn måste skolas i grannsamhället, och där betraktas hon plötsligt som en danskjävel.
För att överleva lierar sig Sanna i hemlighet med mobbarna och börjar sprida rykten som skadar kollektivet. Och när Kristian, en vilsen och skör yngling, anländer från Köpenhamn för att få vård av Preben då öppnar sig möjligheten för Sanna att iscensätta danskarnas undergång.

-> Danskjävlar är en nyskriven musikal baserad på verkliga händelser i Kalmar län vid brytpunkten mellan 60- och 70-tal och under decenniet som följde.   

Berättelsen framförs av sex skådespelare som agerar, sjunger och spelar instrument.

-> Danskjävlar är den sjätte musikalen av Erik Norberg och Alexander Öberg, som tidigare bland annat skapat
Lasse-Maja, Boxaren och Bläck eller blod.

Röster om föreställningen

Bäst just nu, enligt Barometern: "En färgsprakande, högljudd och omfångsrik musikal. Så skulle man kunna beskriva uppsättningen “Danskjävlar” som just nu spelas på Byteatern Kalmar länsteater. Man skulle också kunna säga att det är en storslagen komedi med pampiga sångnummer, eller att det är en stark och stundtals tung skildring av människans längtan efter tillhörighet. Allt stämmer lika bra. Klart står i alla fall att det danska kollektivet i de småländska skogarna – som faktiskt funnits på riktigt – bjuder publiken på en maxad show med många ingredienser. Agnes Forstenberg är fenomenal i rollen som tonåriga Sanna, som ofrivilligt svepts med av det sena 60-talets gröna våg."

”Lina Englund sjunger fantastiskt”

”Dramatikern Erik Norberg och regissören Alexander Öberg utvinner maximala dramatiska möjligheter ur storyn och scenbilden är ett fyrverkeri av tidsmarkörer med träffsäkra och omsorgsfulla 70-talskostymer, signerade Elin Hallberg. Kontrasten mellan de lite stela, bigotta smålänningarna och de flummiga idealistiska danskarna är virtuost skildrad, och de många lokala referenserna blir förstås populära hos publiken.”

Det är en väldigt rolig föreställning. Man skrattar högt.

Foto: Mattias Johansson Montage: Emelie Lund

Byteatern Kalmar Länsteater släpper fler biljetter

Den 29 september avvecklas publikrestriktionerna. Det innebär att Byteatern Kalmar Länsteater från och med föreställningen av Danskjävlar den 30 september släpper alla platser i salongen.

De platser som tidigare varit avspärrande för att ge avstånd mellan varje sällskap finns nu att köpa via Nortic och Kalmar turistbyrå. Totalt säljs 189 platser till varje föreställning av Danskjävlar.
– Det är många som vill se föreställningen som inte fått tag i biljetter, nu känns det fint att fler får möjligheten, säger Monica Wilderoth, konstnärlig teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater.
Danskjävlar spelar till 10 oktober.
– Vi hoppas att alla som vill se föreställningen skyndar sig att boka, säger Linda Stenberg, verkställande teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater.

Tillgänglighet

Kontakta oss på info@byteatern.se eller ring 0480-49 69 40 om du använder rullstol eller vill boka plats åt ledsagare.

Obs!

I föreställningen förekommer rök, rökning av örtcigaretter och höga ljud. Ingen fotografering eller inspelning är tillåten.

En storslagen musikalföreställning i det lilla formatet som i mitt huvud handlar om det svåra att verka gott och vara en god människa i en usel värld.

Om föreställningen

AV: Erik Norberg
REGI: Alexander Öberg
SCENOGRAFI & KOSTYM: Elin Hallberg
MEDVERKANDE: Martin Ellborg, Agnes Forstenberg, Agnes Hargne Wallander, Lina Englund, Mattias Redbo, Niklas Ekholm

Kontakta Anne för gruppbokning

Anne Haugaard, säljare och turnéläggare0480-434448 anne@byteatern.se

Föreställningsdatum

Lördag 4/9 19.00 Premiär

Torsdag 9/9 19.00

Fredag 10/9 19.00

Lördag 11/9 19.00

Torsdag 16/9 19.00

Fredag 17/9 19.00

Lördag 18/9 19.00

Torsdag 23/9 19.00

Fredag 24/9 19.00

Lördag 25/9 19.00

Torsdag 30/9 19.00

Fredag 1/10 19.00

Lördag 2/10 19.00

Torsdag 7/10 19.00

Fredag 8/10 19.00

Lördag 9/10 19.00

Medverkande skådespelare

Agnes Forstenberg

Agnes Forstenberg

Agnes Hargne Wallander

Martin Ellborg

Martin Ellborg

Lina Englund

Mattias Redbo

Niklas Ekholm

Nyskriven musikal om danskar i glasriket

I höst storsatsas det med musikal på Byteatern Kalmar Länsteater.
– Det kommer bli extra härligt att efter ett svårt och instängt corona-år få bjuda publiken på något så stort och svulstigt som detta, säger Daniel Rylander som är konstnärlig teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater.

Föreställningen heter Danskjävlar och är baserad på en radiodokumentär med samma namn som handlar om vad som händer när en grupp danskar med ett alternativt synsätt på hur livet ska levas bosätter sig i en mindre ort i glasriket. Det här en historia om hur normer utmanas och att något nytt alltid uppstår när man lyfter på locket och rör om lite i grytan.
– För något år sedan blev vi kontaktade av Erik Norberg och Alexander Öberg som bar på den här idén och de ville göra en musikal med Änglagårds-kvaliteter. Det var ett förslag som vi inte kunde stå emot. Öberg och Norberg har båda långa karriärer som regissör respektive dramatiker bakom sig men har de senaste åren tillsammans gjort ett antal nyskrivna musikaler.
Danskjävlar har premiär 4 september och spelas fram till 9 oktober på Byteaterns stora scen. Där får Agnes Forstenberg, Agnes Hargne Wallander och Martin Ellborg, från Byteaterns fasta ensemble, sällskap av Lina Englund, Mattias Redbo och Niklas Ekholm.
– Det blir en storslagen musikalföreställning i det lilla formatet som i mitt huvud handlar om det svåra i att verka gott och vara en god människa i en usel värld, säger Alexander Öberg som regisserar.
Erik Norberg och Alexander Öberg har tidigare gjort sex musikaler, bland dem Lasse-Maja, Boxaren och Bläck eller blod.
För scenografi och kostym står Elin Hallberg. Eftersom föreställningen inte ska turnéra kan rummet byggas om mer än vanligt och tanken är att göra en arenauppställning med publik på två sidor om spelytan.
– Vi gör inte kollektivet som att de ska se ut som en googling på hippie. Vi skapar en kostymvärld som är något helt annat. Något som publiken aldrig sett, säger Elin Hallberg.