#byteatern_gräs

Följ gästspelet på Instagram

Gräs

Scenen är täckt av gräs och en halv bil är på väg in. Två rödhåriga figurer och en fikasugen granne dyker upp. Rörelserna tar plats och musiken blandas med ljud av fågelkvitter och gräsklippare. Plötsligt jonglerar regnet under ett moln. Stort och smått, perspektiven leker med oss. Här i gräset kan allting hända!

Familjeföreställningen Gräs är ett fantasifullt samarbete mellan Claire Parsons Co och Marionetteatern. Här möts dansare, dockspelare och en cirkusartist för allra första gången på en scen. Samarbetet utgår från ett liknande synsätt på föreställningar för en ung publik; intresset för rummet, tilltalet till den lilla åskådaren och blandningen av sceniska uttryck.

"Gräs är koreografen Claire Parsons första samarbete med Marionetteatern, må det bli fler för denna förening av dockor, dans och ny­cirkus light känns som en frisk ­vårfläkt så höst det är. Parsons har en ovanlig förmåga att förmedla mycket ur vad som på ytan syns som en liten nonsenshistoria. Det var också grundkänslan i Parsons tidigare produktion Marmelad. Okonstlat ges åskådaren känslan av att för en stund omslutas av ett varats oändliga lätthet. Gräs är inget annat än en lycklig gräslighet för var och en."

Föreställningen leker elegant med upplevelsen av olika skalor. En stor naken fot vilar ensam i gräset, men om flickan lägger sig ner är den där stora foten hennes. Det är för att gräs förstärker känseln. Det är som om någon riktar en kikare mot platsen, men vänder den åt olika håll. Ibland är allt smått, en flicka håller i ett moln och lyfter mot himlen.

Liksom i Parsons tidigare barnsuccé Marmelad leker hon nyfiket och infallsrikt med rörelser, dans och surrealistiska bilder. Hon utforskar olika dimensioner, stort och smått, människor och dockor. Moln hängs på klädstreck i skymningen, en jättefot sticker fram och med en enorm sax klipps ett mycket långt grässtrå. Det är fantasifullt, förunderligt och finurligt.

Om föreställningen

Medverkande: Linn Ragnarsson, Elin Hallgren och Petter Wadsten.
Koreografi och iscensättning: Claire Parsons
Scenografi: Anna Nyberg
Kostym: Bitte Palm
Mask: Gunilla Pettersson
Ljus: Olof Carlsson
Musik och musikarrangemang: Mikael Svanevik
Dockor: Kay Tinbäck Du Rées
Dockspelsinstruktion: Helena Nilsson