2021 fyller Byteatern 50 år. Men vi vill hellre fira 100 år, inte bara blicka tillbaka utan också  undersöka scenkonstens betydelse i Kalmar län i framtiden. Det gör vi med en samtalsserie i fyra delar.
• Vi visar också en utställning med bilder valda av Peder Nabo i vår foajé och här på hemsidan. Nytt datum för vernissage är 10/8.
• Besök gärna vårt nya föreställningsarkiv. Här kan du läsa om alla föreställningar som Byteatern gjort, från 1971 och framåt.

HURRA! Byteatern fyller 50 år

19 maj kl 19.00 Teater där barnen är

Ett samtal om scenkonstens betydelse för barn och unga | Medverkande: Helena Roditou-Andersson, Katarina Ellborg och grundare Magnus Lönn.

Första samtalet sändes live TORSDAG 18 MARS kl 19 och handlade om om Teater där du bor. Agnes Hargne Wallander och Edvin Bredefeldt höll i samtalet. Deltar gör också Bodil Göransson, Jensy Elvung och Katarina Ellborg.

5 oktober kl 19.00 Teatern som uttrycksform

Ett samtal om scenkonstens olika uttryck och stilar | Medverkande: Gunilla Pantzar mfl

2 december kl 19.00 Teatern som budskapsbärare

Ett samtal om scenkonstens innehåll | Medverkande: kommer

-> Alla samtal kan ses och kommenteras här på sidan

50 år med Byteatern. Fotoutställning sammanställd av Peder Nabo

Bilderna kan ses i Byteatern Kalmar Länsteaters foajé på Barlastgatan 8 i Kalmar.
-> Vernissage 10 augusti kl 17-19
Öppet:
Torsdag 12 augusti kl 17-19
Fredag 13 augusti kl 17-19
Lördag 14 augusti kl 11-13

Bilderna kan även ses här nedan.

”Teaterkonsten kan till sin natur inte reproduceras, den finns bara när den möter sin publik, och så snart ögonblicket passerat finns endast minnet kvar, eller i bästa fall – en bild”

Bilder av experiment. Bilder av shower. Bilder av vardagar. Bilder av föreställningar. Bilder av människor. Bilder av roller. Bilder av figurer. Bilder av rum. Bilder av ljus. Bilder av masker. Bilder av dockor. Bilder … bilder … bilder…

Bilder återger ett kort ögonblick som redan passerat. Teaterkonsten kan till sin natur inte reproduceras, den finns bara när den möter sin publik, och så snart ögonblicket passerat finns endast minnet kvar, eller i bästa fall – en bild. Så är också livet, det levs, ögonblick till ögon- blick, i en aldrig sinande rörelse som ibland långsamt och ibland plötsligt ändrar riktning

eller bryter fram på ett nytt och överraskande ställe. Genom att betrakta de bilder Peder Nabo valt kan vi se en myllrande utveckling som tar sin början på en båt och sedan bara fortsätter och fortsätter och kommer så fort- sätta i många år.

Även om du följt Byteatern under lång tid eller om det är en nyare bekantskap hoppas vi att du kan låta dig uppslukas, inspireras, njuta och roas av den bildskatt som skildrar 50 år med Byteatern.

Linda Stenberg & Daniel Rylander Teaterchefer

Byteaterns historia. Från en båt till nybyggt scenkonsthus.

Läs om hur projektet Resa till by blev Byteatern Kalmar Länsteater.

symbol5

Läs om och se bilder från alla föreställningar genom åren

Byteaterns personal vid 25-årsjubileumet 1996

Foto: Peder Nabo

Byteaterns personal vid 50-årsjubileumet 2021

Foto: Peder Nabo