24 apr: Make Hay While the Sun Shines (Dance film & book release)

Datum: 24 april
Tid: kl 20.00
Var: Gratis Livestream

På självaste Dansens dag presenteras följande:

Föreställningarna av “Make Hay While the Sun Shines” har skjutits på en okänd framtid. Men vi bjuder nu in till en premiär av två nya delar av projektet: en dansfilm och en bok med intervjuer med projektets inblandade dansare.

“Make Hay While the Sun Shines” är ett projekt som kartlägger personliga historier och dansande ögonblick. Dansföreställningen utgår från de detaljer som finns innan någon helhet kan anas, från minnen av dans och från verklighetens kaos. Baserad på en rörelsepraktik som bygger på disharmoni och förändring skapas en dans som kanske är lite mer som livet självt: ojämnt, fascinerande, snubblande, älskvärt och oförutsägbart.

“Make Hay While the Sun Shines” utgår från en rörelse som främjar förändring. Snabb och ständig förändring. Med projektets danser, film och nedskrivna samtal vill vi välkomna all vår historia och alla våra historier. Vi visar, publicerar och pratar om spontana vanor och tröttsamma snubbel, minnen av dansklasser, föreställningar, möten, klubbar och andra rörande ögonblick som utgör en stor del av våra liv. Och sen går vi vidare.

Film
Kvällens kortfilm är gjort tillsammans med den nuvarande ensamblen och ger en inblick i verket men är varken en dokumentation eller en behind the scenes-film. Snarare är det en dans gjord för kameran.

Bok
Boken är en publikation med intervjuer med samtliga dansare som deltagit i projektet sedan 2019. Den presenterar några av de samtal som ägt rum under processen – i repetitioner, fikarum och omklädningsrum – och behandlar frågor om dansarens yrkesroll, åldrande, feminism, tid, lärare, groove och mycket mer. Det är ett försök att dela med sig av några av de samtal som äger rum inom arbetet, inom sociala relationer, och genom erfarenheten att dansa tillsammans. Det är de historier vi berättar när vi dansar.

Credits
Filmen
Dans: Stina Ehn, Ingrid Mugalu, Maria Naidu, Maryam Nikandish, Stina Nyberg och Chrysa Parkinson.
Film: Aleksandra Sende, Felicia Semitjov.
Musik: KABLAM (Kajsa Blom).
Kostymör: Daniel Åkerström-Steen

Boken
Intervjuer med Aurore d’Audiffret, Lydia Östberg Diakité, Stina Ehn, Molly Engblom, Iréne Hultman, Ingrid Mugalu, Maria Naidu, Maryam Nikandish, Chrysa Parkinson, Katy Pyle och Yvonne Rainer.
Redaktör: Stina Nyberg.
Grafisk formgivning: Johnny Chang.
Fotografier: Kathryn Butler Photography, pavleheidler, Res, Alex Romania och Stina Nyberg.
Samtalspartner, transkribering: Stina Ehn.
Samtalspartner, korrekturläsning: Therese Johnson.
Korrekturläsning av introduktionen: Chrysa Parkinson.
Tryck: TMG Stockholm AB

Danserna
Dans: Aurore d’Audiffret, Lydia Östberg Diakité, Stina Ehn, Molly Engblom, Iréne Hultman, Ingrid Mugalu, Maria Naidu, Maryam Nikandish, Stina Nyberg, Chrysa Parkinson och Katy Pyle.
Koreografi: Stina Nyberg i samarbete med dansarna.
Musik: KABLAM (Kajsa Blom).
Ljusdesign: Josefin Hinders.
Kostymör: Daniel Åkerström-Steen.
Teknisk support: Julia Giertz.
Yttre öga: Zoë Poluch, Yvonne Rainer.

Ytterligare samarbete: CCAP/Hallen, Center for Performance Research, In The Works/Meredith Boggia Productions & Nordberg Movement, La MaMa Studios, Performance Mix Festival/New Dance Alliance
Producenter: Therese Johnson och Magnus Nordberg/Nordberg Movement.
Administration: Interim kultur.
Samproduktion: Norrlandsoperan, MDT, Dansnät Sverige.
Med stöd av: Kulturrådet och Stockholms stad
Digital visning i samarbete med Byteatern Kalmar Länsteater, Dansstationen, Dansnät Jönköping, Region Uppsala,  Uppsala Konsert & Kongress och Västmanlandsmusiken.